Om våren kan man høre et karakteristisk a-au-e-lit ute fra havet. Det er lyden til Nordens minste dykkand, havelle. Arten hekker i arktiske strøk, blant annet i Nord-Norge, og trekker sørover på vinteren. Fra oktober til ut i mai kan den treffes langs Jærkysten, blant annet ute i havgapet ved Ramsar-området Kjør-Rott-Håstein. Havella har et spesielt utseende. Med sine lange stjertfjær og hannens vakre, lyse vinterdrakt er fuglen ulik alle andre.
Vitenskapelige navn: Clangula hyemalis
Norsk navn: Havelle
Hører til: Andefamilien
Habitat: Hekker på tundra, helst i nærheten av vann, utenfor hekketiden en saltvannsfugl
Utbredelse: Sirkumpolar utbredelse i arktiske områder, trekker sørover på vinteren
Hekkefugl i Rogaland: Nei
På vinteren lever havella av muslinger og kreps som den dykker etter på åpent hav.
Dette gjør at den er svært sårbar for oljeutslipp fra skip. Selv små mengder olje gjør at fjærdrakten ikke lenger klarer å holde fuglen varm. Og når den pusser fjærene får den i seg olja, noe som er skjebnesvangert. Dette er noe av grunnen til at vinterflokkene av havelle har blitt sterkt redusert siden 1950-tallet.
Med en gang de nyklekte havellene er tørre forlater hunnen reiret med ungene og flytter til et ferskvann i nærheten av hekkeplassen. Her oppholder de seg en stund før de drar ut til sjøen. Etter fem til seks uker er ungene flyvedyktige.