Strandnellik er en flerårig urt som blir 10-25 cm høy. Ved bakken har planten en tett rosett med gresslignende blader. På toppen av stengelen sitter en rund kvast med mange små blomster. Fargen på de velduftende blomstene varierer fra blek-rosa til kraftig purpur. Takket være et kraftig rotsystem, klarer strandnelliken seg både på tørre berg og skrinn jord. Den finnes langs hele Jærkysten, spesielt der det er fast berg. Om våren kan svabergene i Ramsar-området Kjørr-Rott-Håstein være helt dekket av et vakkert rosa strandnellik-teppe.
Vitenskapelig navn: Armeria maritima
Norske navn: Strandnellik, fjærekoll, fjørekoll
Hører til: Hinnebegerfamilien
Habitat: Berg og strandeng ved havet
Utbredelse: Vanlig langs hele kysten nord til Vest-Finnmark
Strandnellik er godt tilpasset å vokse i et barskt kystmiljø. For å beskytte hverandre mot uttørking vokser plantene i tette tuer. I tillegg har de trådsmale bladene med liten overflate, og det gir mindre fordamping. Med sine lange røtter kan plantene finne vann dypt nede i bakken.
For å sikre krysspollinering har strandnelliken ulike blomstertyper. Noen har lange grifler, mens andre har korte. Bare planter med ulik lengde på griflene kan bestøve hverandre, og dermed skjer det aldri selvpollinering.
Arten blomstrer rikest i mai-juni, men man kan finne blomstrende eksemplarer til langt ut i september.
Strandnellik har tidligere blitt brukt i folkemedisin, blant annet ble røttene brukt mot tuberkulose på Orknøyene.