Bred dunkjevle er en flerårig vann- og sumpplante. Plantene kan bli 1-2 meter høye, og har et karakteristisk og dekorativt kjevle på toppen. De sverdformede bladene står rett opp og er ofte lengre enn stengelen. Bred dunkjevle elsker nitrogen, så Søylandsvatnet er en næringsrik kulturlandsskapssjø hvor arten trives godt. Bred dunkjevle finnes også i enkelte av de andre Ramsar-områdene. Arten er i dag i rask spredning både innover i landet og nordover langs kysten.
Vitenskapelig navn: Typha latifolia
Norske navn: Bred dunkjevle, breitt dunkjevle
Hører til: Dunkjevlefamilien
Habitat: Næringsrike vann, grøfter og elver
Utbredelse: Østlandet og i kyststrøkene. Arten er i rask spredning
Hos bred dunkjevle er blomsterstanden formet som et langt og kompakt kjevle, så det er blomstene vi ser som den dekorative toppen på stenglene. Blomstene er enkjønnede. På den tykke delen nederst sitter hunnblomstene, mens hannblomstene sitter øverst på den smale delen. Plukker du med deg modne brede dunkjevler hjem for å pynte opp i stua kan du lett blitt overrasket når kjevlene begynner å utvide seg, noen ganger etter flere år etter at du tok dem inn. Det som skjer er at når frøene modnes utvider frøulla seg slik at frøene kan blåse avsted med vinden. Da gjelder det å få fram støvsugeren, for hver dunkjevle har 200 000 - 400 000 frø, og de vil du nødig ha svevende rundt i huset.
Bred dunkjevle kalles også "sumpmarkens supermarked", da mange ulike deler av planten kan brukes i matlaging. Blant annet kan den grønne og umodne kjevla kokes og spises som en maiskolbe.