Storskarven er en svær, sort fugl med en gul flekk ved roten på det bleke nebbet. Den skiller seg fra toppskarven ved at den ikke har fjærtopp på hodet. Storskarven lever for det meste på fisk som den fanger når den dykker. Storskarven hekker kun et fåtall steder i Norge, men overvintrer langs nesten hele kystlinja vår. Særlig Vestlandskysten er et viktig overvintringssted for storskarven. Noen drar også sør til Mellom-Europa.
Vitenskapelig navn: Phalacrocorax carbo
Norsk navn: Storskarv
Hører til: Pelikanfamilien
Habitat: Kyst, innlandsvann og elver
Utbredelse: Områder ved Atlanterhavet, og Australia
Hekkefugl i Rogaland: Ja
I motsetning til de aller fleste fugler, er skarvens fjær vannholdende i stedet for vannavstøtende. Dette er hemmeligheten bak skarvens utrolige evne til dypdykk. Den trenger ikke å anstrenge seg så mye mot oppdrift slik som dykkere med vannavstøtende fjær må. Til gjengjeld må den passe på å tørke godt etter å ha dykket. Derfor står skarven i sin kjente positur på et skjær med vingene spredt utover.
Voksen storskarv har en hvit flekk på låret. Man ser den lett når den står på land med vingene spredt til tørk.
Storskarven dykker så dypt at den av og til blir bytte for fisk. Billedlig dokumentasjonen er mager, men det finnes noen bilder av breiflabb med skarv halvveis stikkende ut av gapet.