Gråmåke

This is an example of a HTML caption with a link.

En ekte alteter

Gråmåken er vår nest største hekkende måke, bare svartbaken er større. Arten er svært vanlig langs kysten og har nå også etablert seg i innlandet. Fuglen er ikke kresen i matveien, den spiser alt fra fisk og avfall til døde dyr, fugleegg og fugleunger. Bestanden av gråmåke har i mange år økt. I det siste har imidlertid økningen stoppet opp, kanskje fordi søppelet på søppelfyllingene rundt omkring i landet ikke lenger er tilgjengelig for måkene. Gråmåke kan man se langs Jærkysten det meste av året.

Fakta

Vitenskapelige navn: Larus argentatus
Norske navn: Gråmåke, gråmåse, blåmåke
Hører til: Måkefamilien
Habitat: Kystlinjen, havneområder, innsjøer og åpne marker
Utbredelse: Norge, Estland, Latvia, Polen, Tyskland, Frankrike og på De britiske øyer
Hekkefugl i Rogaland: Ja

Visste du...?

Gråmåke kan lett forveksles med fiskemåke, men gråmåken er større og har et kraftigere nebb med rød flekk. I motsetning til gråmåkens grårosa bein er beina til fiskemåken gulgrønne. Du kan også se forskjell på artene på øyenfargen. Gråmåken har gule øyne, mens fiskemåken har svarte.

Gråmåke hekker ofte i store kolonier blandede med sildemåke og av og til fiskemåke, men den kan også hekke enkeltvis.

Unge gråmåker er brungrå til de blir 3–4 år. Før måkene utvikler voksen fjærdrakt er det svært vanskelig å skille de ulike artene fra hverandre.

Gråmåken kan bli svært gammel. En gråmåke som ble holdt i fangenskap ble hele 49 år. Den eldste kjente ringmerkede gråmåken ble 33 år.

I slekt med

Annen info

Jakt på gråmåke er tillatt i hele landet fra 21. august til siste dag i februar. For den frie jakten på hav og fjord på strekningen svenskegrensen til og med Vest-Agder fylke, er jaktstart 10. september.